Haber

Çankaya Belediyesi Karataş ve İmrahor Vadisi İmar Planı Çalışmasını Tamamladı

Çankaya Belediyesi, yaklaşık 1400 hektar büyüklüğündeki İmrahor Vadisi ve Karataş Mahallesi 1/1000 ölçekli İmar Planı çalışmalarını tamamladı.

Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin 1/5000 ölçekli imar planına uygun olarak, başta olmak üzere ilgili tüm kurumların jeolojik etüt raporları ve görüşleri (dere yatakları) dikkate alınarak bölgede orta yoğunluklu kullanım kararları geliştirilmiştir. Devlet Su İşleri (DSİ).

Çankaya Belediyesi, Başşehir Ankara’nın nefesi olacak yaklaşık 1400 hektar büyüklüğündeki İmrahor Vadisi ve Karataş Mahallesi için 1/1000 ölçekli İmar Planı çalışmalarını tamamladı. İmar planında arazinin elverişsizliği nedeniyle açık-yeşil alan kullanımına öncelik verilirken, Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin 1/5000 ölçekli imar planında, görüşler doğrultusunda orta yoğunluklu kullanım kararları geliştirildi. DSİ (dere yatakları).

Ankara Büyükşehir Belediyesi Meclisinin 11 Kasım 2021 tarih ve 2264 sayılı kararı doğrultusunda Çankaya/Mamak Mahalleleri İmrahor Vadisi ve Karataş Mahallesinin 9 Mart tarih ve 496 sayılı kararı ile 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı sağlamlaştırıldı, 2022. Çankaya Belediyesi, sağlamlaştırdığı Nazım İmar Planı doğrultusunda resen başlattığı 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planını tamamladı. İmar Planı çalışmasında şu konulara yer verildi:

  • Ankara Çevre Yolu’nun kuzeyinde yer alan İmrahor Vadisi bölümünde ise vadinin savunma amaçlı kullanımının sağlamlığı düşünülerek açık-yeşil alan kullanımına öncelik verildi.
  • Özellikle orta yoğunluklu kullanım kararları, DSİ kurumunun görüşleri (su basmış alanlar) ve jeolojik etüt raporları (uygun olmayan alanlar) sonuçları dikkate alınarak geliştirilmiştir.
  • Ulaşım aksları arazi kurallarına göre 1/5000 lik imar planına uygun olarak tasarlanmıştır.

2013 yılından itibaren bölge olarak ilan edilen kentsel dönüşüm alanları ve vadinin bütününden uzakta son teknoloji planlama anlayışıyla onaylanan imar planları; “Öngörülen nüfusun çok fazla olması, sosyal ve teknik altyapı alanlarının yetersiz olması, imar emsallerinin yüksek olması, plan notlarının getirdiği kademeli emsal artışları ve arazinin topoğrafyasına uygun olmayan yol bağlantı/kullanım kararları, vesaire.” gerekçelerle mahkeme kararıyla iptal edilmiştir. Ancak vadi çevresindeki yoğun yapılaşma baskısı ve kaçak gelişmeler ile bölge halkının beklentileri göz önünde bulundurularak, açık ve yeşil alan kullanımının ayrıştırıldığı, çevresel ve ekolojik maliyetleri gözeten bir planlama anlayışı ile hazırlanan planlama, bu alanın koruma-kullanma kararlılığı göz önünde bulundurularak mahkeme kararları doğrultusunda. Çalışma Belediye Meclisimizde uygun görüldü ve kabul edildi. Böylece uzun yıllardır beklenen Karataş ve İmrahor Vadisi İmar Planı çalışması Belediyemizce tamamlanarak Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin onayına sunulmuştur.

 

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

haberbeyagac.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu