Haber

Kadın ve Ekonomi Forumu İzmir’de Düzenlendi: “Bugün Türkiye’de Her Üç Kadından Biri İşsiz”

KARİM UĞUR

İzmir Büyükşehir Belediyesi (İzBB) İktisat Kongresi’nin 100. yılında 15-21 Şubat tarihlerinde düzenlenecek İktisat Kongresi’ne paralel olarak gerçekleştirilecek Kadın ve Ekonomi Kongresi’nin ilk forumu gerçekleştirildi. DİSK Genel Başkanı İşte Çerkezoğlu, “Tüm işsizlik türlerine baktığımızda en çok işsizliği kadınlarda görüyoruz. Bugün Türkiye’de her üç kadından biri işsiz. Bugün 32 milyon kadından sadece 6 milyonu işsiz.” çalışma çağında olanlar sürekli ve tam zamanlı istihdamdadır.”

İzBB Başkanı Tunç Soyer’in yanı sıra bugün Ahmet Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde gerçekleştirilen toplantıya; DİSK Genel Başkanı Dilek Çerkezoğlu, İZİKAD Yürütme Konseyi Başkanı Betül Sezgin, Ege YDD Yürütme Konseyi Başkanı Emre Pınar Kılıç, ESİAD Yürütme Kurulu Başkanı Sibel Güçlü, EGİAD Yürütme Konseyi Başkanı Şahika Aşkıner, Village-Koop Başkanı Neptün Soyer ve İzmir İl Yönetim Kurulu Başkanı İzmir Büyükşehir Belediyesi Toplantıya CHP Küme Sözcüsü Nilay Kökkılınç katıldı.

Foruma birçok farklı meslekten kadın gelirken, açılış konuşmalarında kadınların çalışma hayatlarında yaşadıkları sorunlara da dikkat çekilerek, kadınların sosyal hayatta geri plana itilmesinin önüne geçilmesi için davette bulunuldu.

NEPTUN SOYER: KADINLARIN ÇOK SORUNU VAR

Açılış konuşmalarının ardından konuşan Köy-Koop Lideri Neptün Soyer, tarımda kadının yerine değinerek şunları söyledi:

“Ülkemizde farklı sektörler incelendiğinde, kadın çalışan nüfusunun erkek nüfusa hemen hemen eşit olduğu tek bölümün tarım olduğu görülmektedir. Tarımda çalışanların yüzde 48’i kadın, yüzde 50’si erkektir.28 • Tarımla uğraşan kadın, toplumun beslenmesinde, gıda güvenliğinde, aileye ekonomik katkı sağlamada, ev içi ve ev dışı rollerini yerine getirerek sosyo-kültürel koşulların iyileştirilmesinde bir işleve sahiptir. emekte kalma ve emek yoğun işlerde çalışma gibi.Çünkü tarım sektöründe çalışan kadınların neredeyse yüzde 80’i bedava çalışıyor.Bunda temel olarak kadınla ilgili ailelerde ve toplumda yaygın olan ucuz emek anlayışından kaynaklanıyor. kadınlarımızın en değerli işi.İş mesele değil yük zorluk.Tarım onun kendi işi.Yapılır ama bir çoğu gelecek telaşında.Hayalleri emekli olmak. Başına bir şey geldiğinde ya da hastaneye gittiğinde sosyal bir güvenceye sahip olmak istiyor. Tarım sektöründe çalışan kadınların sosyal güvencesi konusunda bazı kazanımlar elde edilmiştir. Ancak toplumda bu konuya daha fazla dikkat edilmesi gerekiyor.”

ÇERKEZOĞLU: “BUGÜN HER 3 KADINDAN BİRİ İŞSİZ”

DİSK Başkanı Arzu Çerkezoğlu şunları söyledi:

“Türkiye’de kadın emeği dediğimizde aslında bunu üç başlık altında tanımlayabilirim: aşırı ayrımcılık, güvensizlik ve düşük fiyat. Kadınlar olarak yaşadığımız eşitsizliği ve ayrımcılığı toplumsal hayatın her alanında olduğu gibi çalışma hayatında da görüyoruz. Kadınlar İşe alım sürecinden başlayarak ayrımcılığı deneyimliyoruz.Başvuru sırasında kişi kadın veya erkek ise her zaman erkekler tercih ediliyor. birden fazla ikametgahtan, part-time, part-time, kayıt dışı, güvencesiz ve sendikasız çalışmaya mahkûm edilmiş bir kadın topluluğu var, tüm işsizlik türlerine baktığımızda en çok kadın işsizliğini görüyoruz. Bugün Türkiye’de her üç kadından biri işsiz.Bugün çalışma çağındaki 32 milyon kadından sadece 6 milyonu sürekli ve tam zamanlı istihdamda bulunuyor.Bir nevi ayrımcılığa ışık tutuyor.Bunun başlıca nedeni r sadece kadınlara yönelik işler olarak tanımlanan geçici işler. Bunlar kadınların iş hayatına katılımını azaltıyor.

“KADININ HAYATIN HER ALANINDA GÜÇLENMESİ İÇİN ÇALIŞIYORUZ”

Türk Girişim ve İşadamları Konfederasyonu (TÜRKONFED) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Kadın Komisyonu Başkanı Reyhan Aktar şunları söyledi:

“Burada birçok soruna değindik ve birçok sorunun analizi konusunda hemfikir olduğumuzu ifade ettik. Burada eğitimden istihdama, sosyal hayattan politika oluşturmaya kadar kadının çok yönlü güçlendirilmesine dair pek çok analiz önerisi sundunuz. TÜRKONFED olarak hayatın her alanında kadının güçlenmesi için çalışıyoruz.Sadece 2023 çalışmalarından bahsedecek olursam kadın hakları temelinde değil insan hakları temelinde çalışmayı öngörüyoruz özellikle iş hayatında Bu konuda bir bilinç ve bilgi birikimi olduğunun bilincindeyiz.Ancak bu konuda bilgisi olan istekli patronların ve iş dünyasının da bir yol haritasına ihtiyacı olduğunun bilincindeyiz.Dünya kadın komitesi olarak birlikte sunabilmek için çalışıyoruz. bu anlamda istekli olan bizlerle birlikte yürümek isteyen iş dünyası temsilcilerine bir yol haritası ve rehber niteliğindedir.”

marmaraereglisi-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu