Tarih, kuraklık, savaş ve salgın gibi pek çok felaket olayına tanık olur. Geçmişten günümüze milyonlarca insanın ölümüne neden olan kuraklık ve kıtlıkları hiç merak ettiniz mi? birlikte bakalım…
Kaynak: https://www.youtube.com/watch?v=XqFu6…
1. Büyük Kıtlık (1921 — Rusya)
1921’de ve 1922’nin başlarında Rusya’yı kasıp kavuran Büyük Kıtlık, 20. yüzyılın en kötü insani felaketlerinden biriydi. Doğal sebeplerin yanı sıra insan politikaları ve eylemleriyle ölümcül bir duruma dönüşen bu kıtlık, milyonlarca Rus vatandaşını aç bırakmış ve ülkeyi kasıp kavuran salgın hastalıklar nedeniyle ülkeyi risk altında bırakmıştır.
Hatta yamyamlığa neden oldu.
Kıtlık, korkunç cinayet ve yamyamlık hikayelerinin yanı sıra karaborsa insan eti ticaretine de yol açtı. Büyük Kıtlık sırasında yamyamlığın gerçek boyutu bilinmiyor. Tarihçiler bazı hesapları doğrulasa da bazı kaynaklar dış güçlerin bu durumu ‘abarttığını’ belirtiyor.
2. Toz Çanağı (1931 — 1939)
Dust Bowl, 1930’lardaki kuraklık sırasında şiddetli toz fırtınalarına maruz kalan Amerika Birleşik Devletleri’nin kuraklıktan etkilenen güney ovaları bölgesine verilen isimdi. Şiddetli rüzgarlar ve boğucu toz bölgeyi Teksas’tan Nebraska’ya süpürürken, bölge genelinde insanlar ve çiftlik hayvanları öldü ve mahsuller telef oldu. Dust Bowl, Büyük Buhran’ın ekonomik etkilerini yoğunlaştırdı ve birçok çiftçi çaresizce iş ve daha iyi yaşam koşulları aramaya itildi.
3. Holodomor / Rus Kıtlığı (1932 — 1933)
Holodomor, 1932’den 1933’e kadar Ukrayna Sovyet Cumhuriyeti’ni kasıp kavuran ve 1933 baharının sonlarında zirveye ulaşan insan kaynaklı kıtlıktır. Sovyet Rusya ve Kazakistan’ın tahıl yetiştirme bölgeleri. Ancak Ukrayna’daki kıtlık, çoğu Ukrayna’yı hedef alan bir dizi siyasi kararname ve kararla daha ölümcül hale getirildi.
4. Çin Kıtlığı (1942 – 1943)
1942-1943 Henan Kıtlığı, Henan’da, özellikle eyaletin doğu ve orta kesimlerinde meydana geldi. Kıtlık, İkinci Çin-Japon Savaşı sırasında meydana geldi ve doğal ve insani faktörlerin sonucuydu. Çağdaş araştırmalar, ölü sayısını ‘bir milyonun altında’, muhtemelen 700.000 civarında gösteriyor. On beş yıl sonra Henan, ölümcül Büyük Çin kıtlığıyla birlikte başka bir büyük kıtlıkla karşı karşıya kaldı.
5. Bengal Kıtlığı (1943)
Tüm dünyayı etkisi altına alan Bengal Kıtlığı olayı, 2. Dünya Savaşı sırasında Britanya Hindistanı’nda 60.3 milyon nüfusa sahip Bengal’de meydana geldi. Bengal nüfusunun 2 ila 4 milyonu, kıtlık, sıtma, sağlıksız koşullar, yetersiz beslenme ve nüfusun yerinden edilmesi nedeniyle artan kıtlıkla karşı karşıya kaldı. Büyük çoğunluk kıtlığı insan yapımı olarak tanımlarken, çok küçük bir azınlık bunun ‘doğal sebeplerden’ kaynaklandığını düşünüyor.
Öncelikli konumdakilere mal ve hizmetlere erişim kolaylığı sağlanmıştır. Böylece tahıllara erişim kısıtlandı.
Yerel kaynaklar kısıtlanırken, uluslararası ithalata erişim de Churchill’in savaş kabinesi tarafından reddedildi. İnsanlar her gün ölmeye devam ederken, eyalet hükümeti herhangi bir kıtlık olduğunu yalanladı.
6. Büyük Çin Kıtlığı (1959 — 1961)
1950’lerin sonlarında, Çin halkı feci bir kıtlıkla kırıp geçti. Çin hükümeti tarafından gizlenen kayıpların sayısı bugün hala sıcak bir tartışma konusu. Bazı tartışmalar yaklaşık 30 milyon ölümün yanında yer alırken, tahminler 10 milyon ile 47 milyon arasında değişiyor.
7. Etiyopya Kıtlığı (1983 — 1985)
Bu kıtlık Etiyopya’yı 1983’ten 1985’e kadar etkiledi. [4 Yüzyılı aşkın bir süredir ülkenin başına bela olan bu kıtlık 7.75 milyon insanı (Etiyopya’nın yüzde 38-40’ı) etkiledi ve yaklaşık 300.000 ila 1.2 milyon insanı öldürdü. 2,5 milyon kişi ülke içinde yerinden edilirken, 400.000 mülteci Etiyopya’yı terk etti. Yaklaşık 200.000 çocuk yetim kaldı.
8. Kuzey Kore Kıtlığı (1990’lar)
Kuzey Kore Kıtlığı, 1994’ten 1998’e kadar Kuzey Kore’de genel bir ekonomik krizin eşlik ettiği bir kitlesel açlık dönemi olarak başladı. Bu süre zarfında, kıtlık döneminin sonlarına doğru zirveye ulaşan Kuzey Kore’den göç sayısında ciddi bir artış oldu. Kıtlığa birkaç faktör neden oldu. Ekonominin kötü yönetimi ve Sovyet takviye kuvvetlerinin kaybı, gıda üretimi ve ithalatında hızlı bir düşüşe neden oldu. Bir dizi sel ve kuraklık krizi daha da kötüleştirdi. Kuzey Kore hükümeti ve merkezi olarak planlanan sistemi, felaketi etkili bir şekilde hafifletmeyi başaramadı. Kuzey Kore yardım ve ticari fırsatlar elde etmeye çalıştı ama işe yaramadı.
9. İspanya Kuraklığı (2014)
İspanya, yıkıcı etkileriyle son on yılların en kötü kuraklığını yaşıyor. İspanya, 2014 yılında mahsullerin ölümü, orman yangınları ve kuru hava nedeniyle büyük bir kuraklıkla karşı karşıya kaldı. 2017’nin son verileri, ülke çapındaki 150 ilçeden yaklaşık 37’si, o yılın Haziran ayı sonunda susuzluk nedeniyle ‘acil durum’ daveti aldı. Tarım, Gıda ve Çevre Bakanlığı’na göre barajlar yüzde 43 kapasite ile uzun yılların en düşük seviyesindeydi. Normalde yılın bu zamanında yüzde 60 civarında olan su, 2014’te oldukça azaldı. İspanya’nın en yağışlı bölgelerinden biri olan kuzeydoğu Galiçya’da bile kaynaklar kurudu ve su rezervleri son on yılda ortalamanın neredeyse yüzde 26 altında kaldı.